Ποιοι είμαστε

Α.Ε.Ν. Μακεδονίας


  • Η ΑΕΝ Μακεδονίας ιδρύθηκε το 1969 και λειτουργούσε σαν Σχολή Μηχανικών. Από το 1973 λειτουργεί στις σημερινές εγκαταστάσεις σε οικόπεδο 40 στρεμμάτων και 10000 τ.μ. στεγασμένους χώρους. Το 1975 λειτούργησε και η Σχολή Πλοιάρχων. Βρίσκεται 32χλμ από την Θεσσαλονίκη περίπου 500 μέτρα από τον Δήμο Νέας Μηχανιώνας. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σχολή στην Ελλάδα μετά του Ασπροπύργου. Εντός των εγκαταστάσεων λειτουργεί και η Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων Μακεδονίας.

    Η Ακαδημία έχει κερδίσει τη συμμετοχή της σε 10 ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση .

    Μέλη του Εκπαιδευτικού της προσωπικού έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς σε διεθνή συνέδρια αλλά και σε επιμορφωτικά σεμινάρια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό (SULZER - WÄRTSILÄ στη Φιλανδία, MANB&W στη Κοπεγχάγη, WMUστο Malmoe).

    To 2002 η Ακαδημία, πρωτοπορώντας και σε αυτόν τον τομέα, ανέλαβε δράση για την προβολή στην Β. Ελλάδα της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, της Εκπαίδευσης και του επαγγέλματος του Αξιωματικού ΕΝ με απώτερο σκοπό την προσέλκυση νέων στο Ναυτικό Επάγγελμα. Στα πλαίσια της δράσης αυτής, η οποία έγινε σε συνεργασία με την ¨ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ¨ (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ανατολικής Θεσσαλονίκης) στάλθηκε πληροφοριακό υλικό σε 150 δευτεροβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα του Νομού Θεσσαλονίκης, στις 16 Μαίου 2002 οργανώθηκε με επιτυχία μία ημερίδα ενημέρωσης των Συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σαν αποτέλεσμα αυτών γίνονται μέχρι σήμερα παρουσιάσεις σε ημερίδες Επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία.

    Σήμερα εφαρμόζει σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας με εκτεταμένη χρήση Η/Υ και προβολικών συστημάτων διαθέτει δε πολλά σύγχρονα εργαστήρια, πολλά των οποίων δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια της ναυτιλιακής κοινότητας.

Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Ελλάδα)

Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) είναι δημόσιες σχολές της Ανώτατης Βαθμίδας που υπάγονται διοικητικά στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και επιβλέπονται από την Διέυθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ελληνική ναυτιλία Είναι οι κύριοι φορείς εκπαίδευσης των στελεχών εμπορικού ναυτικού στην Ελλάδα και διακρίνονται σε Σχολές Πλοιάρχων και Σχολές Μηχανικών. Οι Α.Ε.Ν στο σύνολό τους είναι δέκα και λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως παρουσιάζονται κατωτέρω:

  • Ασπρόπυργος - ΑΕΝ Ασπροπύργου - Πλοιάρχων/Μηχανικών
  • Νέα Μηχανιώνα - ΑΕΝ Μακεδονίας - Πλοιάρχων/Μηχανικών
  • Πρέβεζα - ΑΕΝ Ηπείρου - Πλοιάρχων
  • Κύμη - ΑΕΝ Κύμης - Πλοιάρχων
  • Αργοστόλι - ΑΕΝ Ιονίων Νήσων - Πλοιάρχων
  • Χίος - ΑΕΝ Χίου - Μηχανικών
  • Ύδρα -ΑΕΝ Ύδρας - Πλοιάρχων
  • Οινούσσες - ΑΕΝ Οινουσσών - Πλοιάρχων
  • Σύρος - ΑΕΝ Σύρου - Πλοιάρχων
  • Χανιά - ΑΕΝ Κρήτης - Πλοιάρχων/Μηχανικών

Η Εκπαίδευση στις Α.Ε.Ν. 


Η εκπαίδευση των Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού γίνεται στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), οι οποίες λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Οι σπουδές στις Α.Ε.Ν. περιλαμβάνουν 6 εξάμηνα θεωρητικής κατάρτισης και 2 εξάμηνα θαλάσσιας πρακτικής εκπαίδευσης και προσφέρουν σύγχρονες και εξειδικευμένες γνώσεις, υψηλής ποιοτικής στάθμης με το σύστημα της Εναλλασσόμενης Εκπαίδευσης (Sandwich Courses) σύμφωνα με το οποίο η εκπαίδευση εναλλάσσεται μεταξύ σχολής και πλοίου (βλέπε σχήμα). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκμάθηση των Αγγλικών, καθώς η γνώση τους κρίνεται απαραίτητη για μια αξιόλογη σταδιοδρομία στο χώρο της διεθνοποιημένης Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι σπουδές στις Α.Ε.Ν. περιλαμβάνουν παρακολούθηση θεωρητικών μαθημάτων, πρακτική άσκηση σε αντίστοιχα εργαστήρια, καθώς και εκπαίδευση με τη βοήθεια προσομοιωτών (Simulators). 

Προϋποθέσεις εισαγωγής στις σχολές 

Για να εισαχθεί κάποιος σε μια σχολή πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
• Να είναι κάτοχος τίτλου απόλυσης Ενιαίου Λυκείου ή άλλου ισότιμου τίτλου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή αντίστοιχου τίτλου του εξωτερικού που να παρέχει δικαίωμα εισαγωγής σε Ανώτερες Σχολές ή του European Baccalaureat που εκδίδεται από Ευρωπαϊκό Σχολείων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή κάτοχος πτυχίου του Ενιαίου τριετούς κύκλου σπουδών Ναυτικού και Ναυτιλιακού τομέα ή τομέων Β΄ κύκλου σπουδών ΤΕΕ (ορισμένων ειδικοτήτων). Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων του ΥΠΠΘ ή και με το μηχανογραφικό σύστημα του ΥΕΝ.
• Να έχει την ελληνική ιθαγένεια.
• Να μην έχει συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας του.
• Να είναι υγιής και να γνωρίζει κολύμβηση.
• Να μην έχει τιμωρηθεί με στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή σε φυλάκιση ανώτερη του εξαμήνου καθ" υποτροπή ή μεγαλύτερη του εξαμήνου για λαθρεμπόριο ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή για παράβαση του νόμου περί προστασίας του Εθνικού Νομίσματος ή για αδίκημα αναφερόμενο στην επί του πλοίου υπηρεσία και να μην έχει στερηθεί οριστικά το δικαίωμα να ασκεί το ναυτικό επάγγελμα. 


Διάγραμμα στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού 

Κατά τη διάρκεια της φοίτησης στις Α.Ε.Ν. οι Πλοίαρχοι αποκτούν βασικές γνώσεις υποδομής σε:
• Φυσική
• Μαθηματικά
• Μετεωρολογία
• Πληροφορική
• Αγγλικά
Καθώς και σε μαθήματα ειδικότητας όπως: Ναυτιλία, Ευστάθεια Φορτώσεις, Διεθνείς Κανονισμοί, Επικοινωνίες, Οικονομική Εκμετάλλευση Πλοίου, Ναυτικό Δίκαιο κ.λπ.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησης στις Α.Ε.Ν. οι Μηχανικοί αποκτούν βασικές γνώσεις υποδομής σε:
• Μαθηματικά
• Φυσική
• Χημεία
• Πληροφορική
• Αγγλικά
Καθώς και σε μαθήματα ειδικότητας όπως: Θερμοδυναμική, Αντοχή Υλικών, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, Ναυτικές Μηχανές και Βοηθητικά Μηχανήματα πλοίου, Ηλεκτρικές Μηχανές, Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου κ.λ.π.


Επαγγελματική Σταδιοδρομία - Εξέλιξη - Προοπτική

Οι απόφοιτοι των Α.Ε.Ν. αποκτούν τίτλο σπουδών Τρίτης Βαθμίδας Εκπαίδευσης και ταυτόχρονα το δίπλωμα Αξιωματικού Γ΄ τάξης, Πλοιάρχου ή Μηχανικού Ε.Ν. Επίσης μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές σε Σχολές του Εσωτερικού και Εξωτερικού σε ειδικότητες που είναι αναγκαίες στο χώρο της Ναυτιλίας.
Από τη στιγμή που ένας απόφοιτος Λυκείου επιλέξει τη σταδιοδρομία στη ναυτιλία, έχει προοπτικές για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και στη συνέχεια για επαγγελματική εξέλιξη με σημαντικές οικονομικές απολαβές, σε ηλικία που οι περισσότεροι νέοι, οι οποίοι ακολουθούν άλλες επαγγελματικές κατευθύνσεις, δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Οι απόφοιτοι Α.Ε.Ν. μπορούν να εξελιχθούν σε Β΄ Πλοιάρχους ή Μηχανικούς και, στη συνέχεια, σε Α΄ Πλοιάρχους και Μηχανικούς, αφού πραγματοποιήσουν θαλάσσια υπηρεσία και την κατάλληλη επιμόρφωση.
Η σταδιοδρομία στη Ναυτιλία δεν περιορίζεται μόνο στα πλοία. Γύρω από αυτά δραστηριοποιούνται και πολλοί άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, όπως ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ναυπηγήσεις, επισκευές, εφοδιασμοί, πρακτορεύσεις, νηογνώμονες, ασφαλίσεις, παρεμφερείς Δημόσιοι και ιδιωτικοί Οργανισμοί κ.ά. Αυτοί προσφέρουν εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης και ουσιαστικές προοπτικές εξέλιξης, ανάλογα με τη θέληση και τη φιλοδοξία καθενός. Με τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκτά ο Αξιωματικός όταν υπηρετεί στα πλοία, έχει όλες τις ουσιαστικές προυποθέσεις που του επτρέπουν να σταδιοδρομήσει αργότερα και στην ξηρά. Πολλά ανώτερα και ανώτατα στελέχη, που απασχολούνται σήμερα στους παραπάνω κλάδους, προέρχονται από τις τάξεις των Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού. 

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε